Ta hand om dina bästa bilder

By Date: 2016/09/06 in Foto, Tips

Vare sig om man fotograferar professionellt eller som glad amatör, är det kul att bevara sina bästa bilder för senare användning eller så man kan beundra dem varje dag.

photographs_398284495

Se till att alltid spara RAW-filerna så du kan förstora och förminska bilden så mycket som möjligt. Om du har en snygg bild som du vill förstora kan du exempelvis få den tryckt på en tavla och hänga upp den på väggen. En vanlig mobilbild går inte att förstora så mycket förrän kvalitén sjunker och bilden blir pixlig.

Om du använder dig av en vanlig kamera som inte sparar digitala bilder, vill du ta hand om negativen på bästa sätt. De ska förvaras torrt och mörkt.

Fukt, värme och ljus är fotografiets värsta fiende. De kan var för sig eller tillsammans påskynda nedbrytningen av fotografiets olika komponenter.

Det betyder också att man ska undvika att förvara negativen i källaren eller på vinden där temperaturen och fukthalten kan variera mycket. Lägga dem helst i syrafria kuvert och stoppa dem i en låda i lägenheten/huset.

Har du redan tryckta bilder och inga RAW-filer eller negativ, vill man så klart ta hand om bilden. Det första man kan göra är att skanna in bilden i datorn. Det finns speciella skrivare som kan göra det åt dig, eller så kan man köpa en separat skanner. Alternativt kan man besöka en fotobutik.

De vanliga bilderna ska helst inte förvaras i album med plastfilm, detta kommer bara att förstöra bilderna i det långa loppet. Har man äldre bilder som legat i plastalbum i flera år ska man inte försöka ta bort dem, risken finns att fotot har fastnat i plasten och foto förstörs. Det finns specialalbum i fotobutiker som är bättre på att förvara bilder utan att förstöra dem.

Vill du rama in och hänga bilderna på väggen ska du använda två kartongbitar i syrafritt material: en för en tom baksida och en som passepartout. En passepartout är inte bara en fin inramning, det skyddar fotot från att röra glaset. Glaset kan påverka fotot negativt precis som plastfilm.