Stadig med stativ

By Date: 2016/12/07 in Film, Foto, Tips

Att ta stadiga bilder kan vara riktigt svårt utan stöd. Det är här ett stativ kommer väl till pass, så man slipper stå med svajig arm och få en suddig bild. För hur det än är, så vill man ju få en bra bild när man knäpper av.

photo_stand_camera

Ute på marknaden finns det lite olika typer av stativ och i en rad olika prisklasser. Beroende på ändamålet är inte alltid den dyraste den bästa, så det gäller att tänka över vad man vill använda sitt stativ till.

Ministativet

Är ofta bara tre små ben, som du kan använda för att ställa ifrån dig kameran för en selfie till exempel. En annan variant är de med böjbara ben som kan böjas för att använda en stol som stativ eller en gren till exempel. Eftersom dessa stativ är små och lätta, blir de dessutom enkla att ta med.

Enbensstativ

Med ett enbensstativ får du extra stöd när du fotograferar. Passar bra vid sportfotografering och när du behöver lite lättare hjälp för att fota med längre exponeringstid.

Trebensstativ

Den här varianten av stativ är de absolut stadigaste på marknaden och finns i olika varianter lämpade för olika ändamål. Har du en tung kamera eller ska filma och behöver kunna röra kameran utan att stativet rör sig nämnvärt, är det en tyngre variant som ska väljas.

Väljer du ett litet stativ är de enkla att ta med på resan eller ut på fotograferingen, då de tar liten plats, medans de större inte bara tar mer plats utan även blir tyngre. De större väskorna för kameraförvaring har ofta någon form av plats för ett stativ också. Det kan vara ett fäste utvändigt eller möjlighet att fästa stativets väska utanpå. För den som är sömnadskunnig kan alternativet vara att sy en egen stativförvaring.