Redigeringsprogram för nybörjaren

By Date: 2015/02/23 in Film

För den som har ett intresse inom videoproduktion och vill börja redigera hemma finns det flera olika program att välja mellan på marknaden. Vilket som ska väljas beror mycket på vad man har för behov och hur stort fokus som ska ligga på effekter.

Ett nybörjarprogram är Pinnacle Studio. Programmet ger användaren möjlighet till videoredigering på ett mycket enkelt sätt även om programmet även erbjuder en rad effekter och funktioner. Det som är dess styrka är att allt är enkelt att hitta, lätt att använda och att filmen därmed går fort att producera. Dess största nackdel ligger i att de än så länge enbart erbjuder användarna att redigera med två videospår. När en video ska mixas från flera olika tagningar finns en fördel att ha många olika videospår. Men här finns alltså programmets nackdel.

För de som vill arbeta med ett lite mer avancerat program men som fortfarande vänder sig mot nybörjare är Premiere Elements en rekommendation. Antalet effekter är fler än hos Pinnacle och man kan även arbete med betydligt fler både ljud- och videospår. Elements är inte lika pedagogiskt uppbyggd utan kräver någon extra timme för att man ska greppa programmet. Men dessa timmar är väl värda i längden.

När man sedan blir mer professionell bör After Effects testas. Ett program som framförallt är fokuserad på effekter och inte ett komplett program för rendering och bränning. Men att redigera i After Effect är en klar rekommendation för de som vill ta sina filmer till en ny nivå.