Liverpool framför linsen

By Date: 2015/03/04 in Film, Foto

Vissa städer är mer intressanta att dokumentera rent fotomässigt än andra sett till deras storlek, geografiska plats, arkitektur och historia. Inom den historiska aspekten faller även en tidsmässig parameter in i nutiden, då vissa händelser och personer i sig själv kan bidra till att en stad uppmärksammas på en större skala än vad som annars skulle vara normalt. I modern tid är Liverpool just en av dessa städer med ett betydligt högre dokumentationskurs än vad som egentligen borde varit fallet.

Buss i Liverpool

Liverpool ligger beläget på Englands nordvästra kustområde och har Manchester som närmast angränsande storstad. Många fotografer och dokumentärfilmare har genom årens lopp vallfärdat till staden av främst en anledning. The Beatles.

Det är nämligen, för er som inte redan hade koll på läget, ”skalbaggarnas” hemstad, ett band som likt få andra satt sitt avtryck i musikhistorien och som än idag ger ringar på vattnet när det kommer till att bidra med publicitet till staden.

Beatles-effekten

Det är alltså det som är fallet, att medlemmarna i The Beatles växte upp, kom att lära känna varandra och slutligen skapande underbar musik i samklang med varandra som gör Liverpool så intressant för fotografering. Många av bilderna ger betraktaren en känsla av något mer än bara det som fångats på bild – En bit själ av musikhistorien själv.

Som alltid i England – Fotboll

Något annat som är under stor uppsikt i Liverpool är stadens båda fotbollslag, Liverpool FC och Everton FC, som båda två spelar i landets högsta liga. Sett till klubbarna är det svårt att argumentera mot att Liverpool på ett internationellt plan har betydligt fler fans och utrymme i mediebruset än Everton. Liverpool FC’s röda hemmatröjor är världskända och har självfallet bidragit till att supporterklubben idag kallas ”the Reds”.