Film och foto i vardagen

By Date: 2015/02/25 in Foto

Foto och filmning är en mycket rolig hobby, men det är mycket mer än så. Idag är båda dessa medier en väldigt stor del av så gott som hela världens kultur och vardag.

Bild på youtube

Bildanvändning

Bilder har sedan länge varit en viktig del av dagstidningarna och är ofta den bästa beskrivningen av något som har hänt. Tillsammans med en artikel som innehåller den viktigaste informationen kan man med det snabbt bygga upp en förhållandevis hel bild av ett händelseförlopp. Med digitalkamerans och kanske främst mobilkamerans intåg i samhället har alla nu blivit sina egna nyhetsfotografer och publicister.

På Facebook och andra sociala medier kan vem som helst publicera bilder som de tycker är intressanta eller viktiga och snabbt få de sedda av tusentals människor världen över.

Filmstjärnor

Efter att film introducerades som medium blev snabbt dess huvudrollsinnehavare världskändisar. Detta är något sant än idag även om tekniken har gjort det möjligt för oss att flytta biografen in i våra egna hem.

Oscarsgalan är en av de största eventen som sker varje år och följs av miljontals människor, på sidor online kan man till och med satsa pengar på vem som skall vinna. Galan visar det bästa Hollywood har att erbjuda i form av glamour och lyx. Under timmarna innan själva galan brukar det sändas live från vad som brukar kallas ”Världens mest kända röda matta” samtidigt som alla kändisarna anländer. Dessa intervjuas sedan om sina jobb inom filmbranschen och förberedelser eller kläder för kvällen.

Youtube

Video på Youtube är något som har växt explosionsartat de senaste åren. Från att ha varit en portal där människor laddar upp videoklipp för att dela med sina vänner är det idag möjligt att se professionellt producerade webb-tv program helt gratis. Dessa är oftast reklamfinansierade och producerade av små självständiga företag eller enskilda personer.

Bland de bästa Youtube showerna hittar vi till exempel drama och actionkomedin Video Game High School, nyhetskanalen Sourcefed och auto-tune the news där en grupp gör om nyhetsklipp från tv till härliga pop-låtar.